/

Programe de granturi

/

Programul de granturi „Viața fără Violență”

Ce este programul de granturi „Viața fără Violență”?

Acesta este programul nostru de granturi prin care finanțăm și sprijin dezvoltarea și capacitarea organizațiilor noastre membre și partenere, cu care împărtășim valori comune și lucrăm împreună la prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor.

Despre program

Știm cât de dificilă este munca oamenilor care acordă asistență victimelor violenței, din acest motiv am lansat acest program ca să ajutăm la capacitarea organizaților noastre.

Am lansat Programul de Granturi organizaționale în 2017. Obiectivul principal al programului este să susțină organizațiile membre și partenere în consolidarea capacităților, dezvoltarea infrastructurii și a echipelor, și implementarea proiectelor pentru prevenirea și combaterea violenței față de femei și fete. Programul de Granturi Organizaționale „Viața fără Violență” este unul flexibil, bazat pe principii de finanțare feministe și pe încredere absolută în organizația și echipa care primește grantul.

 

În ultimii 5 ani, am acordat granturi în valoare de circa 4 milioane de lei pentru 30 de organizații și instituții publice din domeniu. Aceste fonduri au sprijinit o gamă largă de inițiative, de la sesiuni de mentorat și vizite de studiu până la dezvoltarea de programe de prevenire a arderii profesionale, depășirea crizelor din ultimii ani, consolidarea infrastructurii organizaționale și a sustenabilității financiare, lansarea activităților pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și diversificarea serviciilor de asistență specializată prestate.

 

Pe lângă cele enumerate, datorită finanțărilor obținute din acest program, organizațiile și-au elaborat strategii de dezvoltare, au desfășurat instruiri și activități pentru prevenirea arderii profesionale a angajatelor/ților, au amenajat și dotat tehnic spații, au realizat proiecte locale și campanii de informare pentru prevenirea și combaterea violenței, au organizat grupuri de suport pentru femele supraviețuitoare și alte activității comunitare de care au beneficiat sute de femei și fete de pe teritoriul țării. 



Curs de asistență psihologică organizat de Institul pentru Familie și Inițitiave Sociale
Grupuri de suport organizate pentru femeile din Criuleni de Fiecare Contribuie pentru Schimbare
Atelier de bunăstare și de informare organizat de Ophelia pentru femeile de la Cahul

Principii de subgrantare aplicate în toate programele noastre de granturi

Criteriile de selecție a cererilor de finanțare

În cadrul procesului de evaluare, se va ține cont de următoarele criterii de eligibilitate: 

  • Proiect aliniat cu valorile, misiunea și viziunea Coaliției Naționale; 
  • Încurajarea parteneriatelor între organizațiile membre și non-membre; 
  • Proiectele și organizațiile care nu au beneficiat anterior de finanțare vor avea prioritate; 
  • Orientarea pe necesitățile de dezvoltare instituțională a organizațiilor și pe îmbunătățirea calității serviciilor oferite; 
  • Eficiența utilizării bugetului solicitat în raport cu rezultatele așteptate; 
  • Asigurarea continuității și sustenabilității rezultatelor; 
  • Asigurarea transparenței și evitarea oricăror conflicte de interese. 

Procedura de aplicare

Cererile de finanțare sunt transmise în perioada de aplicare anunțată pe e-mail de directoarea executivă sau coordonatoarea de granturi a Coalițe, conform formularelor de aplicare. Cererile se transmit online, pe platforma indicată în anunț, iar bugetele detaliate ale proiectelor prin e-mail la grant@sdvmd.net.  

 

Următorul apel de Granturi Feministe o să fie lansat în 2025. Vom publica toate informațiile necesare aici, pe pagina de Facebook și Instagram a Coaliției și le vom expedia targetat pe e-mailul organizației.

Durata activităților

Durata de implementare a activităților variază. Pentru granturile oferite în 2024, termenul limită de implementare este 31.12.2024.

Procesul de luare a deciziilor

Cererile sunt examinate de comisia de evaluare a granturilor din cadrul Coaliției Naționale, formată din echipa de management a rețelei.  

Comisia de evaluare are dreptul de a: 

  • Solicita clarificări sau informații suplimentare de la aplicanți; 
  • Acorda finanțare condiționată, cu înaintarea unor recomandări; 
  • Aproba finanțare parțială; 
  • Solicita informații și explicații adiționale de la organizații, dacă este necesar. 

Pentru a lua decizia, comisia de evaluare examinează cererile și se întrunesc în ședința de evaluare a granturilor. Votul este deschis, iar cererile sunt aprobate cu o majoritate de voturi (50% +1) din partea membrelor comisiei de evaluare. 

Decizia de acordare a finanțării este aprobată de comisia de evaluare în termen de maxim 10 zile lucrătoare. 

Membrele comisiei de evaluare sunt obligate să anunțe coordonatoarea de granturi și restul comisiei despre orice conflict de interese potențial sau real înainte sau în timpul ședinței și se vor abține de la vot. 

Pentru informații suplimentare

Toate întrebările referitoare la Programul de Granturi Organizaționale pot fi adresate la adresa de e-mail: grant@sdvmd.net

În 2024, Programul de Granturi organizaționale „Viața fără Violență” este susținut financiar de Urgent Action Fund.

Vezi alte programe de granturi