În iunie 2024, în al treilea apel din Programul de Granturi Feministe al Coaliției, am primit peste 263 de cereri de finanțare. Un număr record care arată nevoia de sprijin pentru inițiativele femeilor, care promovează egalitatea de gen și previn violența. Ca în fiecare proces de selecție, am citit cu multă responsabilitate fiecare aplicație. Am simțit cu cât de mult suflet a fost scrisă fiecare cerere, care prezenta o poveste și o viziune unică. În urma selecției, 24 de beneficiari ai programului de Granturi Feministe vor schimba viața femeilor din comunități
Aceștia vor implementa o varietate de proiecte, de la inițiative culturale și antreprenoriale, până la activități educative și de dezvoltare personală. Pentru implementarea activităților am acordat 1 322 200 MDL.
Cei 24 de beneficiari ai programului de Granturi Feministe și inițiativele lor sunt:
- Svitlana Tereshenko este o femeie refugiată din Ucraina, care croiește haine din materiale reciclabile. Vrea să-și deschidă în Moldova o afacere și să ofere locuri de muncă femeilor.
- Olga Jalbă este o psihologă din Orhei și vrea să organizeze pentru femeile din comunitate sesiuni de promovare a sănătății mintale.
- Alina Andronache, activistă feministă, va scrie o carte despre 25 de persoane din Moldova care s-au implicat în inițiative feministe.
- Ana Ceban este din Anenii Noi și e asistenta personală a copilului ei. Ea va beneficia de un grant pentru a însuși profesia de frizeră.
- Elena Celac este o jurnalistă din UTA Găgăuzia, care luptă pentru promovarea egalității de gen. Elena va elabora o serie de videouri despre stereotipurile de gen.
- Maria Graur este profesoară de dansuri. Maria vrea să organizeze cursuri gratuite pentru mai multe femei pentru a le ajuta să se integreze într-o comunitate sigură, unde sunt ascultate și ajutate.
- Ghenadie Moroșanu este regizor de film și activist pentru drepturile femeilor. El va produce un film documentar despre istoriile de violență și de vindecare a 4 femei.
- Liliana Cazacu este din Criuleni și va organiza ateliere tematice despre drepturile femeilor, accesul la justiție și servicii de suport.
- Olga Afanas, psihologă și activistă, va organiza traininguri despre formele violenței și măsuri de protecție pentru 20 de femei cu deficiențe de auz din Bălți și 20 de femei, inclusiv din grupuri vulnerabile, din Anenii Noi.
- Nata Albot și Elena Briciuc, activiste și jurnaliste, vor organiza instruiri de creare de conținut pentru 10 femei supraviețuitoare ale violenței și din grupuri vulnerabile. Cunoștințele obținute vor ajuta să-și găsească un loc de muncă și să devină independente financiar.
- Irina Coropceanu este redactora-șefă a revistei Ghidușii și o vom susține în promovare revistei și tipărirea edițiilor următoare.
- Svetlana Malevanciuc este profesoară de limba engleză la Căușeni. Ea va oferi cursuri de limba engleză pentru 20 de mame tinere, din grupuri vulnerabile.
- Iulia Laur este artistă handmade și va organiza ateliere de creație pentru femei.
- Varvara Chervona este mama unui copil de un an și jumătate. Din august 2022 este refugiată în Moldova din Melitopol, Ucraina, după ce a trăit 6 luni sub ocupație rusă. Varvara va studia cursuri de social media management pentru a deveni independnetă financiar.
- Natalia Graur, Ana Gherciu și Oxana Greadcenco sunt mentorele Școalii de Scris lansate de Moldova.org. Fetele au primit granturi pentru organizarea ediției II a școlii, unde participă 14 cursante/nți.
- Victoria Staroselțeva este o activistă din Edineț și va organiza o tabără pentru femeile refugiate și din comunitatea locală. Femele vor însuși tehnici de autoapărare și vor participa la ateliere de wellbeing.
- Ana Gurdiș este regizoare de film și organizează în satul Dănceni, raionul Ialoveni, o tabără de film pentru copiii din localitate.
- Oxana Kirianova este terapeută ocupațională pentru femeile din Ucraina refugiate la Bălți. Oxana va organiza sesiuni de terapie prin artă pentru femeile victime și supraviețuitoare ale violenței.
- Ludmila Adamciuc este fondatoarea asociației „Prietena Mea” și mama unei fetițe diagnosticate cu sindromul Down. Ludmila va organiza sesiuni de grijă de sine pentru mamele copiilor cu acest sindrom.
- Veronica Rotari este profesoară la liceul „Mihai Eminescu” din Ungheni și va organiza pentru elevi/e sesiuni de prevenire și combaterea violenței și despre consimțământ.
- Svitlana Aleksieva este o femeie refugiată din Zaporojie, Ucraina, cu experiență de lucru în acordarea asistenței persoanelor care au suferit în urma activităților militare. Ea va organiza sesiuni de asistență psihologică pentru femeile refugiate.
- Marina Focșa este apicultoare din raionul Soroca și își va procura stupi noi.
Programul de Granturi Feministe a fost lansat de către Coaliție în februarie 2023. În primul an, 26 femei din țară au beneficiat de granturi pentru dezvoltarea lor personală, pentru inițiative de prevenire a violenței și îmbunătățire a vieții femeilor. Suma oferită în primul an a fost de peste 640.000 lei și au fost organizate activități pentru 1700 de femei. Astfel, suma pentru cei 24 de beneficiari ai programului de Granturi Feministe a crescut considerabil în 2024.
Programul de Granturi al Coaliției Naționale „Viața fără Violență” se desfășoară cu sprijinul financiar al Urgent Action Fund și al Fundației OAK prin intermediul Fundației ARC.