Fondul Ana este un program de granturi de urgență lansat de Coaliția Națională, prin care oferim sprijin femeilor victime și supraviețuitoare ale violenței aflate în situații de criză, care au nevoie de sprijin pentru a-și reconstrui viața. Contribuie și tu: donează pentru Fondul Ana și oferă aripi unei femei supraviețuitoare a violenței.
Statisticile oficiale spun că în Moldova, 3 din 4 femei sunt victime ale unei forme de violență la un moment dat în viață. Însă din discuțiile noastre cu femeile, știm că fiecare cunoaște o istorie de violență: din familia ei sau care s-a întâmplat chiar cu ea. Acasă, locul unde ar trebui să se simtă în siguranță, sute de mii de femei sunt abuzate fizic, psihologic și sexual de partenerii lor. În Coaliția Națională „Viața fără Violență” sunt 21 de organizații membre care oferă asistență juridică, psihologică, socială și plasament fetelor și femeilor victime ale violenței. Pentru a fi mai aproape de nevoile femeilor, pentru a le sprijini în drumul spre independență, am lansat, în 2018, un program prin care oferim granturi de urgență femeilor. Denumirea acestui Fond a venit mai târziu, dar știm că este cea mai simbolică – Ana.
De unde vine denumirea?
În literatura română, numele Ana este asociat cu eroinele care au suferit din cauza violenței și a nedreptăților: Ana din Balada Meșterului Manole a fost sacrificată pentru creația unui bărbat. Ana din romanul Ion a fost abuzată de soț pentru că nu i-a dat pământ. La ani distanță, femeile încă se confruntă cu aceleași nedreptăți – sunt bătute, abuzate psihologic și impuse să plece din casa lor ca să-și salveze viața și copiii.
Fondul este constituit din resursele Coaliției, cu ajutorul donatorilor internaționali și a donatorilor locali, inclusiv persoane fizice. Până în prezent, datorită Fondului, am acordat fonduri de urgență în valoare de 2 milioane de lei, și am ajutat direct peste 100 de femei. Femeile beneficiare ale Fondului Ana au primit sprijin pentru achitarea chiriei, a investigațiilor și tratamentelor medicale, a produselor alimentare și de primă necesitate, dar și pentru alte nevoi personale. De asemenea, din acest Fond am cumpărat 3 case pentru femeile supraviețuitoare ale violenței, unde se simt în siguranță, unde își cresc copiii și unde se construiesc pe sine.
În 2024 ne-am propus să ajungem la și mai multe femei aflate în nevoie. Din acest motiv am lansat platforme online pentru donații. Cu fiecare contribuție din partea comunității noastre reușim să le oferim speranță și să încurajăm femeile în drumul lor spre independență, încredere și siguranță.
Nicoleta este o femeie din Chișinău, victima unui atac cu acid din partea soțului ei. Bărbatul a atacat femeia și fiica lor la sfârșitul lunii februarie, după o perioadă îndelungată în care le-a supus la abuzuri psihologice. Nicoleta a suferit arsuri de gradul 4 și necesită un tratament de lungă durată, cu medicamente costisitoare și care nu se găsesc în Moldova, dar și cu transplante periodice de piele. Din Fondul Ana, i-am acordat suport financiar pentru reabilitarea medicală necesară în perioada post operatorie. De asemenea, Nicoleta a beneficiat din partea Coaliției de toată asistența juridică și psihologică de care avea nevoie pentru a se vindeca.
Maria Scorodinschi din Drochia este mama a trei copiii. Ea este prima femeie căreia i-am cumpărat o casă în cadrul programului de Granturi de Urgență. Maria a fost victima violenței încă din copilărie. Istoria ei plină de suferință continuă cu un partener abuziv. Timp de 8 ani Maria a fost abuzată de soț, însă nu putea să plece. „Eu eram dependentă de soț, mi-era frică de el, nu avem unde pleca. Trăiam cu această frică în fiecare zi. Aceasta a fost o suferință îngrozitoare”, a povestit Maria.
Femeia a fost ajutată de organizația membră Centrul maternal „Ariadna” din Drochia – a primit asistența necesară pentru a-și lua viața de la zero. Împreună cu comunitatea noastră am reușit să adunăm fonduri pentru a-i cumpăra Mariei o casă. După ce povestea ei a devenit cunoscută, femeile din localitate îi povesteau Mariei istoriile lor, iar ea le ajuta să se adreseze la polițe și să primească sprijin. Pentru curaj și implicare, Maria a fost inclusă în lista BBC cu „100 cele mai inspiraționale femei din lume”. „Eu voi continua să încurajez femeile să rupă cercul violenței și sper că tot mai multe și mai multe femei vor alege o viață fără violență”, povestește Maria.
În 2023 am extins considerabil suportul nostru către femeile supraviețuitoare ale violenței, lidere și activiste comunitare. Una dintre cele mai importante realizări a fost procurarea integrală a unei case pentru o femeie, supraviețuitoare a violenței, mamă a 3 copii. De asemenea, am contribuit cu 50% (40.000 lei) pentru cumpărarea unei alte case pentru o supraviețuitoare. A. și D. sunt 2 femei care locuiesc în regiuni diferite ale țării, dar sunt unite de aceeași experiență și istorie, pe care o împărtășesc cu mii de femei din Moldova. Ambele femei au fost supuse ani de zile violenței fizice, sociale și psihologice.
„Eu nici nu îndrăzneam să visez la casa mea”, ne-a povestit D., care a fost ajutată să plece de la agresor de către organizațiile noastre: Help, Fiecare Contribuie pentru Schimbare și Centrul de Drept al Femeilor. În toamna anului trecut, ea a beneficiat de un Grant Feminist pentru a face studii, iar de curând și-a primit diploma de bucătăreasă care o va ajuta să-și găsească un loc de muncă și să devină mai independentă, liberă și stăpână pe viața ei.
Pentru a beneficia de un grant din Fondul Ana, este important ca femeia victimă ori supraviețuitoare să:
Cu fiecare donație – lunară sau unică, ajuți o femeie să-și reconstruiască viața și să își găsească puterea de a merge mai departe. Pentru o femei victimă a violenței, tu poți face diferența între speranță și disperare, între siguranță și pericol. Donează aici. Ești la un click distanță să ajuți o femeie să obțină liniște, pace și încredere.