3 din 4 femei din Moldova sunt victime ale violenței. Nu este vina ta că ești într-o relație abuzivă și știm cât îți este de greu să ieși din această relație, să-ți imaginezi că poate fi altfel, când mama, bunica ori femeile din viața ta au trăit în abuz. Tu nu ești singură.
De ce este atât de greu să pleci?
- Frică: frica de consecințe, de necunoscut, de a pierde copiii, de „ce poate face după ce pleci” poate fi paralizantă;
- Izolare: abuzatorii adesea izolează victimele de familie și prieteni, pentru a le face să se simtă singure, fără sprijin și posibilitatea de a fi ajutate de apropiați;
- Dependență financiară: multe femei depind financiar de partenerii lor abuzivi, ceea ce le face să se simtă blocate în acea relație;
- Speranță: victimele adesea speră că partenerul lor se va schimba și că într-adevăr „este ultima dată/ ultima palmă/ultima înjurătură”, dar nu este așa;
- Rușine: multe femei se simt rușinate și cred greșit că „ele sunt de vină” sau că „ele distrug familia”.
Semnale de alarmă într-o relație abuzivă
- Control: partenerul tău încearcă să-ți controleze timpul, banii, prietenii sau viața socială;
- Izolare: ești îndepărtată de familie și prieteni;
- Umilire: ești criticată, insultată sau umilită în mod constant;
- Amenințări: ești amenințată cu violența fizică sau emoțională;
- Violență fizică: ești lovită, îmbrâncită sau altfel agresată fizic;
- Violența psihologică: ești manipulată, amenințată, umilită sau izolată emoțional.
Pași pentru a ieși dintr-o relație abuzivă
- Recunoaște ce se întâmplă și că ești într-o relație abuzivă.
- Nu te învinovăți – abuzul nu este niciodată vina ta.
- Caută sprijin: vorbește cu o prietenă, un membru al familiei sau sună la Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete, disponibil 24/24, care este confidențial și gratuit.
- Documentează abuzurile ca să ai dovezi, în caz de necesitate. Scrie într-un jurnal toate amenințările, salvează mesaje, fotografii sau alte dovezi ale abuzului.
- Fă un plan de siguranță – gândește-te la un loc sigur unde să mergi (poate fi unul dintre cele 8 centre de adăpost gestionate de organizațiile membre și partenere), o listă cu numere de telefon de urgență și o sumă de bani pe care să o ai la îndemână.
- Solicită ajutor profesional: sună la 112, la Telefonul de Încredere sau la una dintre organizațiile care acordă asistență pentru victime.
- Ai grijă de tine: acordă-ți timp pentru a te vindeca emoțional și fizic.
- Anunță partenerul despre decizia ta doar după ce ai stabilit un plan de urgență detaliat și ai un adăpost asigurat, de preferință cu ajutorul unor specialiști.
- Întrerupe orice formă de contact cu partenerul abuziv și anunță imediat poliția dacă te caută, te amenință sau te urmărește.
- Solicită un ordin de protecție cât mai repede posibil. Sună la 112 și cere eliberarea unui ordin de restricție provizoriu. Apoi, consultă un avocat specializat în cazuri de violență domestică pentru a obține o ordonanță de protecție pe termen lung.
Vezi aici lista de organizații membre care sunt alături de tine și pot să-ți ofere sprijinul de care ai nevoie: consiliere psihologică, adăposturi de urgență, asistență juridică și alte servicii.
Ieșirea dintr-o relație abuzivă este un proces dificil, dar nu imposibil. Cu ajutorul celor dragi, al profesioniștilor și al comunității, îți poți reconstrui o viață sigură și fericită. Tu nu ești singură și ai dreptul la o viață fără violență.