Despre noi
Coaliția Națională „Viața fără Violență” este o rețea națională formată din 21 de organizații profesioniste care lucrează în domeniul prevenirii și combaterii violenței față de femei și copii. Oferim servicii specializate de asistență (asistență psihologică, socială, juridică și adăpost temporar) victimelor violenței, organizăm campanii de mobilizare și sensibilizare comunitară, desfășurăm programe de împuternicire și sprijinire a supraviețuitoarelor violenței, dezvoltăm, îmbunătățim și monitorizăm legislația și politicile publice.
Bugetul Coaliției este multianual și dezvoltat în baza Planului Strategic. Finanțatorii strategici sunt: OAK Foundation prin intermediul Fundației ARC (România), Urgent Action Fund for Feminist Activism și Women Against Violence Europe (WAVE). De asemenea, colaborăm cu parteneri care finanțează proiectele Coaliției, precum: Consiliul Europei, UN Women, UNICEF, UNHCR, etc.
Din 2018 suntem organizație membră a Rețelei Europene a organizațiilor pentru femei împotriva violenței (WAVE), dar și a Consiliului Coordonator pentru prevenirea și combaterea violenței unde participă reprezentantele organizațiilor membre, a diferitor grupuri de lucru naționale și regionale.
Rețeaua are următoarea structură:
Viziune
Misiune
Valori
În aprilie 2014, mai multe organizații non-guvernamentale și instituții publice active în domeniul prevenirii și combaterii violenței de gen au decis să formeze o platformă comună, denumită inițial Coaliția Națională „Viața fără Violență în Familie”. Grupul informal a fost format cu sprijinul Fundației OAK, prin Programul pentru Femei „Gender Issues”. Inițial, eram o platformă cu 14 organizații care ofereau asistență victimelor violenței și aveam o misiune clară spre care ne îndreptam – prevenirea și combaterea violenței în familie.
Am elaborat primul regulament al Coaliției, am stabilit cadrul instituțional, am setat valori și obiective comune și am lucrat la consolidarea Coaliției ca o platformă de advocacy, capabilă să promoveze îmbunătățirea politicilor publice și a cadrului legal. Tot în acel an, am elaborat unul dintre primele produse comune: proiect aprobat legislativ pentru ratificarea Convenției de la Istanbul.
Ne-am extins ca rețea națională – Coaliției s-au alăturat organizații din regiunea transnistreană – și ne-am consolidat unitatea și capacitatea de a colabora. Am aprobat Planul Strategic 2017-2019 și Regulamentul de Re-grantare pentru organizații. Pe partea de advocacy, am promovat acte normative importante, cum ar fi includerea ratificării Convenției de la Istanbul în Planul Național pentru Drepturile Omului.
Am devenit membri a Rețelei europene a organizațiilor de femei împotriva violenței WAVE și am contribuit la petiția WAVE adresată Consiliului Europei. Am cumpărat prima casă pentru o femeie supraviețuitoare a violenței – Maria Scorodinshi. Prin programul de Granturi Organizaționale am oferit sprijin și asistență pentru aproximativ 500 de femei și copii victime ale violenței. Pentru prima dată, Coaliția a contribuit la organizarea Festivalului Feminist și a Marșului Feminist de 8 Martie.
Am finalizat primul ciclu de dezvoltare. Membrii Coaliției au stabilit parteneriate pentru realizarea unor inițiative comune, cum ar fi Forumul Regional de la Bălți și Conferința Regională de la Comrat. Am protestat și continuat acțiunile de advocacy pentru ratificarea Convenției de la Istanbul și ne-am continuat activitățile pe cele trei direcții strategice: politici publice, informare și sensibilizare, consolidarea capacităților organizațiilor.
Am avut primul test major pentru noi ca rețea națională, cu organizații atât de diverse, dar unite pentru o misiune comună. Imediat după Marșul Feminist, am intrat în izolare socială. Am reușit să ne adaptăm rapid la noile realități provocate de pandemiei de Covid-19 – am acordat mai mult sprijin organizațiilor și femeilor, pentru că pandemia a crescut considerabil gradul de vulnerabilitate, și am dat dovadă de reziliență colectivă. Tot în acest an am lansat Programul de Mentorat #SiEuReusesc Moldova.
Am marcat multiple realizări majore: am reușit ratificarea Convenției de la Istanbul, am organizat prima ediție a Conferinței internaționale pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și am organizat primul program Formare de Formatori pentru 14 psihologi din Coaliție care au devenit formatori cu calificare internațională. În 2021 am inițiat parteneriatul cu Fundația ARC și am extins Consiliul de administrație, ceea ce a contribuit la creșterea suportului pentru organizații.
Am trecut printr-o nouă criză, ne-am adaptat rapid noului context și am oferit asistență complexă refugiaților, în special femeilor și copiilor: am fost prima organizație care a oferit suport financiar în numerar și am lansat programe noi, orientate pe bunăstarea femeilor în situații de criză și pentru a combate epuizarea profesională a colegilor/elor. Totodată, în 2022 am trecut într-o nouă treaptă de dezvoltare a Coaliției – am devenit organizație non-guvernamentală înregistrată și am adoptat un nou nume Coaliția Națională „Viața fără Violență”.
Am lansat Programul de Granturi Feministe prin care ne-am extins sprijinul către femei și am contribuit la cumpărarea a două case pentru femei supraviețuitoare. Tot în 2023, am consolidat suportul nostru pentru organizațiile membre și partenere și am inițiat elaborarea standardelor minime, care sunt o premieră în sectorul neguvernamental. Am organizat ediția III a Conferinței, care a adunat o comunitate de peste 300 de persoane.
Organizația trebuie să demonstreze o experiență semnificativă în domeniul prevenirii și combaterii violenței de gen, manifestată prin cel puțin una dintre următoarele activități:
În 2024 am stabilit Planul Strategic al Coaliției Naționale pentru următorii 3 ani, care reprezintă parcursul pe care ni-l propunem, schimbările și impactul colectiv pe care ne dorim să le atingem. Pentru Coaliție, acesta nu este un simplu document strategic, dar un model de a fi și funcționa. Asta înseamnă o viziune și misiune împărtășită de către toți, cu valori asumate și o identitate clară pentru a ne poziționa ca rețea lideră și profesionistă în domeniul drepturilor femeilor.
Activăm pe trei direcții strategice:
Organizația trebuie să respecte procedura de aderare, detaliată în statut și comunicată de către managementul Coaliției. Aderarea se face în funcție de alinierea cu prioritățile strategice ale Coaliției și de respectarea principiilor noastre.
1. Depunerea dosarului: organizațiile interesate trebuie să depună un dosar complet, care include:
2. Evaluare: dosarul va fi evaluat de către echipa executivă a Coaliției pentru a verifica dacă organizația îndeplinește toate criteriile de eligibilitate.
3. Aprobarea Adunării generale: decizia finală privind admiterea unui nou membru este luată de către Adunarea generală a Coaliției.
Drepturi:
Membrii au dreptul să participe la activitățile Coaliției, să voteze în cadrul Adunării generale, să acceseze informații despre activitatea asociației și să se retragă din Coaliție.
Obligații:
Membrii au obligația de a respecta statutul și deciziile Coaliției, de a participa activ la activitățile acesteia și de a achita cotizația.
Încetarea calității de membru:
Alte aspecte:
Dacă ai un mesaj pentru noi, o propunere de colaborare sau vrei să ne ceri ajutorul, scrie-ne aici și noi vom reveni cu un mesaj. Atenție: dacă ești în pericol acum, sună la 112.